هشدار مرکل به ترامپ:
به سمت جنگ اقتصادی با اروپا گام برندارید
بقلم جواد طالعی – برلن
در پی تهدیدهای دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در مورد بستن تعرفه گمرکی سنگین بر خودروهای اروپائی، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان به وی هشدار داد که بحران مناسبات بازرگانی فعلی میان اروپا و آمریکا را به یک جنگ تجاری تمامعیار تبدیل نکند.
لحن دیپلماتیک رهبران آلمان و آمریکا به تدریج تلختر و تندتر می شود. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پس از بستن گمرک به فولاد و آلومینیوم وارداتی از اروپا، تهدید کرده است که بر خودروهای تولید این قاره نیز ٢٠ درصد عوارض گمرکی خواهد بست.
در میان کشورهای اروپائی، آلمان از همه بیشتر در بازار خودروی آمریکا سهیم است. به این دلیل، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان پس از چند روز سکوت، امروز چهارشنبه ۱٣ تیر/ ٤ ژوئیه در برابر این تهدیدها واکنش نشان داد. وی به ترامپ هشدار داد که به سمت یک جنگ تمامعیار تجارتی با اروپا گام برندارد و بحران فعلی را شدیدتر از آنچه هست نکند.
صدراعظم آلمان در برابر مجلس فدرال این کشور گفت که هم اروپا و هم آمریکا از زمانی که ترامپ تصمیم به بستن عوارض گمرکی بر فولاد و آلومینیم اروپا گرفت، درگیر یک تنش تجاری شدهاند و تلاش برای جلوگیری از تبدیل این تنش به یک جنگ ضروری است.
روز یکشنبه این هفته، ترامپ تکرار کرد که قصد دارد بر خودروهای وارداتی از اروپا ٢٠ درصد عوارض گمرکی ببندد. وی گفت: «احتمالاً اروپا در معامله بدتر از چین است».
رئیس جمهوری آمریکا، علاوه بر این، بامداد امروز چهارشنبه ۱٣ تیر/ ٤ ژوئیه، در نامه ای گلایهآمیز به آنگلا مرکل، از این که آلمان حاضر نشده است بودجه دفاعی خود را به ٢ درصد درآمد ناخالص ملی برساند شکوه کرد. آلمان به عنوان یکی از تأمینکنندگان مهم بودجه ناتو در حال حاضر ١٫٢ درصد درآمد ناخالص ملی خود را صرف دفاع می کند و به تازگی اعلام کرده است که این سهم را تا سال ٢٠٢٤ به ١٫۵ درصد خواهد رساند.
اجلاس سران کشورهای عضو ناتو قرار است هفته آینده برپا شود. پیشبینی می شود که در این اجلاس، آمریکا بر فشار خود روی کشورهای عضو برای افزایش بودجه دفاعی باز هم بیافزاید.
واشنگتن و پکن به یک جنگ تمام عیار تجاری وارد می شوند
علیرغم التهابات و نوسانات هشداردهنده بازارهای جهانی و هشدار کارشناسان در باره خسارات وارده، نه تنها به اقتصاد آمریکا، بلکه به اقتصاد جهانی، با وضع تعرفههای گمرکی متقابل از روز جمعه ۶ ژوئیه/۱۵ تیر واشنگتن و پکن عملاً وارد یک جنگ تجاری تمام عیار می شوند. تعرفه گمرکی ۲۵ درصدی آمریکا بر روی ۸۱۸ قلم کالا و تجهیزات وارداتی چین به آمریکا به ارزش ۳۴ میلیارد دلار از نیمه شب پنجشنبه به مورد اجرا گذاشته می شود. چین نیز بلافاصله با وضع تعرفه مشابه بر روی ۳۴ میلیارد دلار واردات آمریکا با این کشور مقابله به مثل خواهد کرد. بدین ترتیب اولین نبرد از جنگ تمام عیار تجاری میان دو کشور آنریکا و چین آغاز می شود.
در میان اقلام کالاهای وارداتی چینی که از روز جمعه با افزایش تعرفه ۲۵ در صدی آمریکا روبرو خواهند شد، از جمله می توان به کالاهایی همچون ماشین های صنعتی، خودرو، تجهیزات هواپیما، سخت افزار کامپیوتر اشاره کرد. در این مرحله اقلامی چون تلفن های هوشمند، و تلویزیون که استفاده گسترده ای نزد مصرف کنندگان آمریکایی دارد، ازشمول تعرفه معاف شده اند.
در این مرحله از جنگ تجاری، چین نیز بر روی کالاها و محصولاتی چون سویا، خودرو و محصولات دریایی وارداتی از آمریکا تعرفه مشابه وضع می کند. اما، دو قلم واردات چین از آمریکا: سویا و خودرو بسیار مهم است.
در مورد سویا باید گفت که چین بزرگ ترین مصرف کننده سویا در جهان است و آمریکا با تولید ۱۰۸ میلیون تن در سال، یکی از بزرگ ترین تأمین کنندگان سویای وارداتی چین است. بیش از یک سوم سویای تولیدی آمریکا به چین صادر می شود. این صادرات عمدتاً از ایالت هایی در آمریکا صادر میشود که در آخرین انتخابات ریاست جمهوری از دونالد ترامپ حمایت کرده اند. چین هم هفته های اخیر آرام ننشسته و با مذاکره با کشورهای آسیایی عضو پیمان تجاری آسیا-اقیانوس آرام تصمیم گرفته تا سویای وارداتی از این کشورها را جایگزین سویای آمریکا کند. در مورد خودرو نیز، ضربه بسیار سختی بر خودرو ساز آمریکایی جنرال موتورز وارد خواهد شد. چین اولین بازار خودرو در جهان است و محروم شدن از این بازار برای خودرو سازان آمریکایی بسیار گران تمام خواهد شد.
در مرحله بعد، تعرفه گذاری آمریکا بر روی ۱۶ میلیارد دلار واردات چینی آغاز خواهد شد. دونالد ترامپ بررسی این مرحله را به رابرت لایت هایزر مشاور ارشد بازرگانی کاخ سفید واگذارکرده است.
ترامپ، چین را به سرقت مالکیت معنوی و نوآوری های تکنولوژی متهم می کند و خواستار وضع تعرفه های سنگین بر روی کالاهای چینی برای مقابله با آن است.
چین نیز در حال تهیه فهرست اقلام وارداتی آمریکا برای ۱۶ میلیارد دلار دیگر است.
“وانگ یی” وزیر امور خارجه چین در یک نشست خبری در پکن اطمینان داده است که در صورت بروز یک جنگ تجاری، چین پاسخ متناسب و ضروری خواهد داد.
وزارت بازرگانی چین نیز پیش تر در بیانیهای اعلام کرد که این کشور برای دفاع از حقوق مشروع و مصالح خود، موازین تأثیرگذاری را به مرحله اجرا در خواهد آورد. در این بیانیه همچنین آمده است که آمریکا با این اقدام، نه تنها به کشورهای دیگر جهان، بلکه به مصالح خود نیز لطمه وارد می کند.
خبر گزاری فرانسه گزارش می دهد که دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان احتمالاً رویارویی تجاری خود را در این مرحله متوقف نخواهند کرد. دونالد ترامپ پیش تر دستور داده که در صورت مقابله چین معادل ۲۰۰ میلیارد دلار واردات دیگر چینی را مشمول تعرفه ۱۰ درصدی خواهد کرد و اگر چین باز هم کوتاه نیاید، بر روی ۲۰۰ میلیارد دلار دیگر از واردات چین تعرفه اضافی وضع خواهد کرد.
بنا براین ترامپ می خواهد ایجاد تعرفه بر روی واردات از جین را به ۴۵۰ میلیارد دلار افزایش دهد. صادرات سالانه چین به آمریکا ۵۰۵ میلیارد دلار است. این در حالی است که مجموع صادرات کالاهای آمریکایی به چین در سال گذشته میلادی از ۱۳۰ میلیارد دلار تجاوز نکرده است. در چنین شرایطی، چین نمی تواند پا به پای آمریکا مقابله به مثل کند، زیرامحدوده تعرفه گذاری این کشور به کل واردات آمریکا از چین به میزان ۳۷۰ میلیارد دلار از صادرات چین به آمریکا کمتر است. ناظران می گویند چین در این جنگ تجاری اهرم های مالی و اقتصادی بسیار مؤثری را در دست دارد. از جمله این اهرم ها می توان به اوراق قرضه خزانه داری آمریکا که هم اکنون در اختیار چین است، اشاره کرد.
چین در حال حاضر ۸‚۱ هزار میلیارد دلار اوراق قرضه وزارت خزانه داری آمریکا را در اختیار دارد.
کارشناسان در باره نتایج زیان بار یک جنگ اقتصادی میان آمریکا و چین هشدار داده اند. آنان نتایج این رویارویی اقتصادی و تجاری را نه تنها برای اقتصاد آمریکا، بلکه برای اقتصاد جهانی بسیار زیان بار می دانند.
در یک گزارش تحلیلی اتاق بازرگانی آمریکا تحت عنوان” گرایش بد” که دو شنبه این هفته منتشر شد، آمده است که مقابله تجاری آمریکا با دیگر کشورها طی چند ماهه اخیر در حدود ۷۵ میلیارد دلار از صادرات آمریکا در مقیای سالانه را کاهش می دهد. کاهش صادرات عمدتاً گریبانگیر ایالت های آلاباما، میشگان، پنسیلوانیا، کارولین جنوبی، تگزاس و ویسکانسین می شود. همگی آنها در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ از نامزدی دونالد ترامپ حمایت کرده بودند.
http://fa.rfi.fr
مکزیک بر دهها کالای آمریکایی تلافیجویانه تعرفه وضع کرد
دولت مکزیک به تلافی اقدام واشینگتن در افزایش تعرفههای آلومینیوم و فولاد وارداتی از کشور همسایه جنوبی خود از روز پنجشنبه، بر دهها کالای آمریکایی تعرفه وضع کرد.
بر اساس گزارش نشریه پولیتیکو، تعرفههای تلافیجویانه مکزیک بر کالاهای آمریکایی در مجموع حدود ۳ میلیارد دلار برآورد میشود و محصولاتی همچون سیبزمینی، گوشت خوک و ویسکی را در برمیگیرد.
مکزیکوسیتی نخستین بار ماه گذشته میلادی فهرست کالاهای آمریکایی مشمول تعرفههای جدید را منتشر کرد. این تعرفهها قرار بود از امروز با نادیده گرفتن پیمان نفتا یا قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی که وضع تعرفهها را اختیاری میکند، آغاز شود.
دولت مکزیک روز پنجشنبه تایید کرد که تعرفهها به اجرا گذاشته میشوند. اغلب تعرفههای تلافیجویانه مکزیک صادرات محصولات کشاورزی آمریکا از جمله سیب، کرنبری و انواع پنیر را هدف قرار میدهد. مکزیک همچنین بر شماری از کالاهای فولادین آمریکا تعرفه وضع کرده است.
اکثر محصولاتی که در این فهرست آمده مشمول ۱۵ تا ۲۵ درصد تعرفه خواهد شد. مکزیک این تعرفهها را پس از آن وضع کرد که دولت دونالد ترامپ تصمیم گرفت بر آلومینیوم و فولاد صادراتی از کشورهای متحد آمریکا تعرفه وضع کند و به معافیت آنها از وضع تعرفه پایان دهد.
کانادا و اتحادیه اروپا هم تعرفههایی بر کالاهای آمریکایی به ارزش ۱۶ میلیارد دلار وضع کردهاند که محصولاتی از جمله لوازم آشپزخانه را شامل میشود.
مکزیک تاکید کرده که تعرفهها بر کالاهای آمریکایی تا زمانی که دولت دونالد ترامپ بر آلومینیوم و فولاد مکزیک تعرفه وضع میکند، برقرار خواهد بود.
یک روز پیش از این نیز اتحادیه اروپا از دولت دونالد ترامپ به خاطر احتمال وضع تعرفه در مورد خودروی وارداتی به شدت انتقاد کرد و گفت چنین اقدامی میتواند با واکنش جهانی و وضع تعرفه وارداتی در مورد ۳۰۰ میلیارد دلار کالاهای آمریکایی روبرو شود.
منبع: نشریه پولیتیکو، رادیو فردا؛ س.ن
“دونالد ترامپ” با لحنی دستوری از کشورهای عضو اوپک خواسته تا قیمت نفت را کاهش دهند.
ترامپ در تازه ترین توییت خود با لحنی دستوری و عصبانی از اعضای اوپک خواسته قیمتها را کاهش دهند.
او نوشته: “اوپک انحصارطلب باید بداند که قیمت بنزین بالاست و آنها کار چندانی برای حل این وضعیت انجام نمیدهند. اگرهم کاری کنند، دارند قیمتها را بالا میبرند در حالی که ایالات متحده با هزینه کم از بسیاری از اعضای اوپک دفاع میکند. این باید خیابانی دوطرفه باشد. همین الان قیمت ها را کم کنید!”
ترامپ خواستار افزایش تولید اعضای اوپک به منظور کاهش قیمت نفت در بازار جهانی است. قیمت نفت در آستانه عیبور از 80 دلار در هر بشکه قرار دارد.
دولت ترامپ از سوی دیگر در آستانه اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران و خروج نزدیک به 2.5 میلیون بشکه نفت ایران از بازار جهانی، از کشورهایی چون عربستان، امارات و روسیه انتظار دارد تا جای خالی نفت ایران را در بازار جهانی پر کنند.
عربستان سعودی اعلام کرده است که ظرفیت اضافی تولید نفت را روانه بازار خواهد کرد.
دولت روسیه نیز در جریان اجلاس اخیر وزرای نفت اوپک در وین در همسویی با دولت سعودی خواهان افزایش تولید نفت اعضای اوپک شده است.
برخی ناظران هشدار دادهاند تحریم نفتی ایران ممکن است قیمت نفت را در بازارهای جهانی به بالای 100 دلار در هر بشکه برساند.
گزارش عصرایران