امسال هم ارامنه و از جمله هموطنان ارمنی، یادبود جنایت 24 آپریل را برگزار نمودند از آنجا که نباید اجازه دهیم ترکیه در تلاش خود در انکار این نسل کشی و بفراموشی سپردن آن موفق گردد مجددا این متن را منتشر میکنیم. هاختاناک زز
سخنرانی در مراسم یادبود نسل کشی ارامنه در ترکیه (1915)،
در 24 آوریل 2008، در شهر آسن (هلند)
این سخنرانی در سال 2008، بزبان هلندی ایراد گردید. فاجعه 24 آپریل 1915 (نسل کشی ارامنه در ترکیه) برای بسیاری از ایرانیان ناشناخته مانده. این در حالیست که وقتی ارامنه و آسوریها از ترس جانشان از ترکیه به ایران فرار میکنند ترکها آنها را تا ارومیه و خوی مورد تعقیب قرار میدهند و آنها را بقتل میرسانند. تعدادی از این مسیحیان در دهات اطراف آن ناحیه مورد حمایت افراد محلی قرار میگیرند و آنها را در خانه های خود مخفی شان میکنند.
داریوش مجلسی
دوستان ارمنی،
من بعنوان یک ایرانی، مفتخرم که این افتخار به من داده شده تا بتوانم امروز در میان شما باشم.
متاسفانه باید اذعان کنم، با وجود رشته های تاریخی بین ایرانیان و ارامنه، نسل کشی فجیع ارامنه درسال 1915 بوسیله ترکها، هنوز برای ایرانیان بمقدار زیادی ناشناخته مانده، و بهمین دلیل هم جای خوشحالی است که در این اواخر تغییری در این جهت بوجود آمده. بعنوان نمونه تظاهراتی که به حمایت از ارامنه در تهران برگزار گردید و مقالا تی که در سایتهای مختلف ایرانی منتشر شدند نشانه هائی از این تحول میباشند.
دوستان ارمنی، شما وظیفه بس سنگینی را بعهده گرفته اید. در تقابل با یک نیروی چند برابر و متعصب ترک (و گاهی هم اسلامی) مبارزه میکنید تا نگذارید خاطره یک فاجعه خونین و تاریخی به فراموشی سپرده شود.
دوستان، نسل کشی 1915 عظیم تر و وحشتناک تر از آن بود که بتوان آنرا فراموش نمود، این یک رسالت تاریخی شما در برابر یک ملیون و نیم مرد، زن و بچه ارمنی است که بطرزی وحشیانه – فقط به خاطر اینکه ارمنی بودند – بقتل رسیدند.
ارامنه، راهتان را ادامه دهید. در مقابل تمایلات فاشیستی دولتی که اعمال نسل کشی پیشینیان خود را نفی میکند سکوت نکنید.
ما ایرانیان نیز موظفیم دوش بدوش شما مبارزه کنیم تا خاطره این جنایت ارمنی کشی را زنده نگاه داریم. فقط از این طریق است که میتوانیم از تکرار نسل کشی جلوگیری کنیم. باید دست بدست هم مبارزه کنیم تا قادر گردیم سرزمینهای خودرا قابل زندگی و عاری از تعصب قومی سازیم.
دولت ترکیه با سماجت از اعتراف به جنایات خود سرباز میزند، ولی شما زنان و مردان شجاع، آینه را در برابر ترکیه گرفته اید تا ترکیه قادر به مشاهده بخشهای زشت تاریخش در آن آینه گردد.
ترکیه تا زمانیکه تاریخش اینچنین کثیف و لکه دار است نباید عضوی از خانواده اروپائی گردد. این بعهده خود ترکیه است تا این لکه ننگ را از دامان تاریخ خود بزداید، همانطور که آلمان بطرز قابل تحسینی به تزکیه گذشته خود پرداخت و نیز همانطور که افریقای جنوبی اقدام به حقیقت یابی نمود.
این مسئولیت اخلاقی بر دوش ترکیه قرار دارد که به خاطر سلاخی بیرحمانه یک ملیون ونیم ارمنی، آنهم در مناطق و نواحی متعلق بخودشان، در مقابل ملت ارمنستان زانو بزمین زند و تقاضای بخشش بنماید.
دولت اسلامی ترکیه که حتی از احترام به حقوق فردی ساکنان خود اباء دارد نمیتواند به عضویت خانواده اروپائی درآید. چنانچه قرار است که فرهنگ و رسوم یک مملکت، ضابطه ای برای عضویت در اتحادیه اروپا قرار گیرد پس در اینصورت ارمنستان بسی بیش از ترکیه دارای این شرایط و رسوم فرهنگی و مذهبی میباشد.
امیدوارم که امروز اعضای حزب سوسیال دموکرات کار هلند نیز در اینجا باشند تا با حضور خود قادر به جبران صحنه های شرم آور انتخابات اخیر گردند که در آن خانم آلبایراک (ترک نژاد) و آقای بوس از رهبران آن حزب موقعی که درباره نسل کشی ارامنه مورد سئوال قرار گرفتند آنقدر به در و تخته زدند و از ذکر واقعیت طفره رفتند که جنبه بسیار مشمئز کننده ای بخود گرفت آنهم به این خاطر که این دو رهبر حزب نخواستند با تائید واقعیت، آرای رای دهندگان ترک نژاد را از دست دهند.
ارامنه، من برایتان در مبارزه بحقتان آرزوی موفقیت دارم. مبارزه شما مبارزه ماست.
حضور من در این جمع نه بخاطر اظهار لطف بلکه بیشتر بخاطر ادای وظیفه است. سرنوشت مشترک و بستگی دو ملتمان مرا موظف میکند که مانند کندی فقید که در یک جمع بزرگ در برلن گفت ” منهم یک برلنی هستم” در اینجا بگویم ” منهم یک ارمنی هستم”.
هموطنان ایرانی ارمنی ما بیش از آن حق به گردن ما دارند که بتوان نسل کشی را یک فقط یک مسئله مربوط به ارامنه دانست. چنا نچه متاسفانه سد مذهب بین ما قرار نداشت امکان زیادی وجود میداشت که بسیاری از ایرانیان این نسل کشی را نیز مربوط بخود تلقی نمایند.
نباید نسل کشی 1915 فقط بمثابه یک مسئله مربوط به ارامنه تلقی گردد زیرا این لکه ایست که همانند هولوکاوست بر دامن وجدان بشریت نشسته.
پلهای بسیار زیبائی که بر روی رودخانه زاینده رود اصفهان ساخته شده. مبارزه یپرم خان در راس صفوف مبارزین انقلاب مشروطیت ایران در سال 1900 فقط دو نمونه از نمونه های بیشمار خدمات ارامنه به جامعه ایران میباشد.
به همین دلیل تکرار میکنم: مبارزه شما مبارزه ماست. پیروز باشید. هاختاناک زز.
داریوش مجلسی، 24 آوریل 2008.