دیدار زلنسکی با ترامپ و تعهدنامه “بوداپست”
قرارداد خلع سلاح اوکراین که به موافقتنامه بوداپست معروف است، در ۵ دسامبر ۱۹۹۴ در کشور مجارستان (شهر بوداپست)، منعقد شد. این توافقنامه میان اوکراین، روسیه، ایالات متحده و بریتانیا به امضا رسید. بر اساس این توافق، اوکراین خلع سلاح هسته ای شد و از زرادخانه هستهای خود، صرفنظر کرد و در مقابل، این کشورها متعهد شدند که استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین را تضمین نموده و از هرگونه تهدید یا استفاده از زور علیه این کشور خودداری کنند.
باید به یاد داشته باشیم که اوکراین هستهای، با تضمین امنیتی آمریکا، انگلیس و روسیه، خلع سلاح شد. با حمله اشغالگرانه روسیه به اوکراین، انگلیس و آمریکا به تعهدات خود پایبند نماندند و بار دفاع از اوکراین که وظیفه اصلی این دو کشور بود، بر دوش اروپا افتاد.
روسیه جنگی نابرابر و اشغالگرانه را بر اوکراین تحمیل کرد. اوکراین، به رهبری زلنسکی، از موجودیت خود استقلال میهن دفاع کرد و بسیاری از کشورهای اروپایی شرافتمندانه در کنار او ایستادند.
ترامپ که سیاستش بر پایه درآمدزایی است، اصول حقوق بشر، حقوق بینالملل و تعهدنامه های پیشین را تا سطح معاملهگری تنزل داده، و نمیتواند عمق جنایت در اوکراین، خصلت تجاوزکارانه و اشغالگرانه جنگ و ارزش های شریف، میهندوستانه و شجاعانه زلنسکی را درک کند.
برخوردی که با زلنسکی به عنوان یک مهمان صورت گرفت، در قاموس دیپلماسی سیاسی و انسانی نادر است. ترامپ پدیدهای است که به نام صلح در گفتار، پرچم انشقاق، کینهتوزی و تشدید بحرانها را در کردار پیش می برد.
بحث امروز نمی تواند به ترامپ و زلنسکی محدود شود؛ موضوع اساسی سرنوشت ملت و کشور اوکراین و پیامدهای سیاستهای دلالمنشانه ترامپ در جهان است.
اقبال اقبالی
یکم ماه مارس 2025
www.tribuneiran.org