تصویر بالا از TI
نشست سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در کاخ ورسای تحت الشعاع جنگ اوکراین آغاز به کار کرده است. محور بحثهای این نشست حول اقدامات علیه روسیه، تحریمها، کمکهای اقتصادی به اوکراین و حرکت به سوی ایجاد ارتش اتحادیه اروپاست.
کاخ ورسای در غرب پاریس در طول تاریخ بارها صحنه سیاست جهانی و نمایش قدرت در سرنوشت جنگ و صلح قاره اروپا بوده است. اکنون سران دولتهای عضو اتحادیه اروپا بار دیگر در این کاخ گردهم آمدهاند، آنهم در بحبوحه جنگی هولناک در این قاره.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و میزبان نشست کشورهای عضو اتحادیه اروپا یکی از اهداف این اتحادیه را “ایجاد نظمی نوین” اعلام کرده است؛ تا سال ۲۰۳۰ باید اروپایی ایجاد شود که “نقش رهبری را در سطح جهانی به عنوان یک نیروی مبتکر و نوآور ایفا کند”. مکرون میخواهد اتحادیه اروپا نه تنها با یک ارتش تبدیل به یک “اتحادیه نظامی” شود، که ستونی مستقل از آمریکا در ناتو باشد.
در این چشمانداز ۲۷ کشور اتحادیه اروپا همچنین باید از طریق سرمایه گذاریهای عظیم در مبارزه با تغییرات آب و هوایی، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و دور شدن از سوختهای فسیلی و تحول دیجیتالی در صف اول قرار گیرند.
گسترش تحریمها اما نه در حوزه نفت و گاز
این نشست روز پنجشنبه ۱۹ اسفند (۱۰ مارس) شروع شد و تا فردا ادامه دارد. برنامه نشست به شدت تحت تاثیر جنگ روسیه علیه اوکراین و مدیریت بحران در بالاترین سطوح در سراسر جهان است.
در ورسای قرار است درباره گسترش تحریمها علیه رژیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، تصمیم گیری شود. بیش از ۵۰۰ نفر در فهرست افراد “نامطلوب” قرار دارند که داراییهای آنها در اروپا مصادره میشود. تحریم بانکی به بلاروس نیز کشیده میشود و تجهیزات حمل و نقل ممکن است دیگر به این کشور صادر نشود.
اما کشورهای اتحادیه اروپا از تحریم نفت و گاز روسیه توسط آمریکا پیروی نخواهند کرد. به گفته مارک روته، نخست وزیر هلند، نمی توان وقفه کاملی را که در صنایع به وجود میآید، تحمل کرد. همانطور که اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز تاکید کرده است، صنایع این کشورها به سوخت نیاز دارد.
زبان مشترک با پکن
صدراعظم آلمان و رئیس جمهوری فرانسه در حال حاضر نقش اصلی را در مدیریت بحران ایفا میکنند و همچنان بر دیپلماسی تکیه دارند. این دو به نمایندگی از اتحادیه اروپا در حال مذاکره با طرفهای ذینفع هستند. آنها دور روز پیش با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین گفتوگو کردند تا بتوانند با او به زبان مشترکی برای حل بحران اوکراین برسند. بخصوص که شی وضعیت اوکراین را “نگران کننده” خوانده و خواستار “حداکثر خویشتنداری” شده است.
وزرای خارجه این سه کشور باید گفتوگوهای مستقیم بین مسکو و کییف را تسهیل کنند. امیدها برای اولین قدم به سوی صلح به دیدار سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و همتای اوکراینی وی دیمیترو کولبا بسته شده بود. ولی این دیدار به نتیجه نرسید.
به همین دلیل نیز سران اتحادیه اروپا با وجود هدف قرار دادن تحریمهای اقتصادی شدیدتر علیه روسیه، اکنون میخواهند برای دستیابی به یک راهحل دیپلماتیک تلاش بیشتری کنند. آنها نیز مانند ناتو مداخله نظامی مستقیم توسط کشورهای اتحادیه اروپا را منتفی میدانند.
این که تا چه اندازه در این نشست چشمانداز ورود اوکراین به اتحادیه اروپا موضوع بحث باشد نیز روشن نیست.