جعفر پناهی گفته است: «بیائید به این بیاندیشیم که از گاندی گرفته تا نلسون ماندلا که خود وکیل بوده اند و حقوقدان آیا آلترناتیوی بهتر از نسرین ستوده وجود دارد؟ برای من و نظر شخصی من او تنها فردی است که می تواند در دوران گذار یک نماد باشد.»
چه کسی شایسته تر از برندۀ جایزه حقوق بشر از کمیته بینالمللی حقوق بشر ایتالیا ۲۰۰۸، جایزه آزادی قلم از انجمن آمریکایی قلم پن ۲۰۱۱ ، جایزه آزادی افکار ساخاروف از طرف پارلمان اروپا ۲۰۱۳، جایزه کورت توخولسکی از انجمن قلم سوئد ۲۰۱۸ و ده ها جایزه بین المللی و معتبر دیگر میتواند ناظر تدوین قانون اساسی کشوری باشد که نخستین منشور حقوق بشر را به جهان ارائه کرده است ؟
نسرین ستوده به خاطر دفاع از مطالبات مردم و مقاومت در برابر فشارهای ددمنشانه رژیم بر او و خانوده اش محبوب قلوب ایرانیان آگاه است.
وحید بدیعی
این روزها درمیان خبرهای ریز و درشتی که از ایران می رسد، خبری جلب توجه می کرد.
جمعی از اصلاح طلبان و مخالفین واقعی و صوری(۱) رژیم روز ۷ اسفند سالروز تصویب لایحه استقلال وکلا، به منزل بانوی مبارز ایرانی نسرین ستوده که در بند حکومتگران جانی اسیر است رفته بودند، در این جمع جعفر پناهی فیلمساز دلاور ایران زمین و چهره شناخته شده جهانی هم حضور داشت و سخنان کوتاهی را ایراد کرد.
جعفر پناهی در فرازی از این سخنرانی مطلبی را عنوان کرده است که آن را در صفحه اینستاگرام خودش هم درج نموده در این مطلب پناهی می گوید:
«در ۷ اسفند سال ۱۳۳۱ لایحه استقلال وکلا با پافشاری دکتر محمد مصدق تصویب شد، در گرامی داشت این روز به خانه نسرین ستوده که اکنون در زندان است رفتیم. بیائید به این بیاندیشیم که از گاندی گرفته تا نلسون ماندلا که خود وکیل بوده اند و حقوق دان آیا آلترناتیوی بهتر از نسرین ستوده وجود دارد؟ برای من و نظر شخصی من او تنها فردی است که می تواند در دوران گذار یک نماد باشد.»
این سخنان برای من نور امیدی بود در تاریکی فلاکت باری که میهنمان را فرا گرفته است.
به راستی چه کسی جز نسرین ستوده شایستگی این را دارد که نماد آزادی خواهی مردم ایران باشد.
جالب است بدانید که واکنش ها به این سخنان سنجیده و حساب شده جعفر پناهی چه بوده است؟
آمد نیوز که پیرامون مسئولش روح الله زم بحث بسیاری است (۲) با انتشار پیام جعفر پناهی در ادامه نوشته است:
« نسرین ستوده به عنوان آلترناتیو برای گذار از جمهوری اسلامی از سوی طبرزدی، نوریزاد، شعله سعدی و جعفر پناهی انتخاب شد.
گفتنی است این افراد بارها بر پرهیز از فرد محوری تاکید کرده بودند.»
و حشمت الله طبرزدی سراسیمه به پاسخ گوئی برآمده و نوشته است:
«به اطلاع اعضای محترم آن شبکهی مردمی برسانید، خبر انتخاب بانوی مبارز نسرین ستوده به عنوان آلترناتیو صحت ندارد.
شایان توجه است که در دیداری که به عنوان روز وکیل با حضور چند تن از وکلا و فعالین سیاسی و مدنی در منزل بانو ستوده تشکیل شد، جناب جعفر پناهی از روی حسن نظر پیشنهاد دادند که فردی مثل بانو ستوده به عنوان نماد آزادیخواهی معرفی و مورد حمایت قرار بگیرد.
اما با پیشنهاد یک تن به این عنوان مخالفت گردید و نظرات گوناگون از جمله ارجاع این مهم به شورایی متشکل از نمایندگان صنوف، احزاب و جریانات گوناگون سیاسی و اجتماعی ابراز شد.
بصورت مشخص، من، جناب دکتر سیفزاده، جناب دکتر شعله سعدی و جناب دکتر نوریزاد، با این پیشنهاد مخالفت کرده و گفتگو دربارهی آن را به زمان و شرایط مناسب موکول نمودیم.
با احترام زیادی که برای وکیل دربند و شجاعم قائل هستم اما، دیدگاه من در مخالفت با تعیین نماد یا رهبری فردی به قوت خود باقی بوده و به هیچ عنوان تغییر نمیکند.»
محمد نوری زاد هم بلافاصله پاسخ طبرزدی را در کانال تلگرام خودش منتشر کرد تا بر آن مهر تایید بزند!
شگفتا که این مدعیان با دیدن حال احتضار جمهوری اسلامی به جان هم افتاده و به رای و خواست مردم بی اعتنایی میکنند. در درونمرز جماعتی بر سر اینکه بعد از جمهوری اسلامی چه اتفاقی باید بیفتد رگ گردن هم را میزنند.
آقای کوروش زعیم در مقاله ای بلند بالا تحت عنوان پیشنهاد برای نجات میهن (۳) سخاوتمندانه همه دزدهای حاکم و اعوان و انصارشان را بخشوده و حتی گامی فراتر رفته و همه عاملان خشونت جمهوری اسلامی، بجز آنان که مشمول قانون بین المللی جنایت علیه بشریت هستند و آنان که دستور قتل داده اند یا خود قاتلند را مورد عفو قرار می دهد.
محسن کدیور خالق “مردم سالاری دینی” هنوز باور دارد که نظام جمهوری اسلامی همچنان قدرت اول منطقه است! (۴) او با تکیه بر نواندیشی دینی مردم سالاری دینی را راه گذار از جمهوری اسلامی میداند!
سعید حجاریان از اصلاح طلبان پر و پاقرص و از مامورین سابق اطلاعاتی نظام هنوز به اصلاحات معتقد است و از توسل به شیوه هایی مانند «فشار از پایین، چانهزنی در بالا» فلسفه بافی میکند! و از ترکیب مدل «افلاطونی – ارسطویی» بهعنوان مدل اصلاحطلبی مطلوب سخن می گوید (۵)
غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران و جمعی دیگر از اصلاح طلبان به خامنه ای التماس میکنند که با ترامپ کنار بیاید و مانع نابودی جمهوری اسلامی بشود! (۶)
در اپوزیسیون برونمرز صدها گروه چهار پنج نفره تشکیل شده است که همگی صحبت از ضرورت اتحاد می کنند ولی چشم دیدن یکدیگر را ندارند. موجی از عاملان و مدافعان سابق رژیم از کشور خارج شده اند که برخی بصورت تک نفره به مقاله نویسی و کلنجار رفتن با افکار دینی خود مشغولند مانند شیرین عبادی و اکبر گنجی. برخی نیز مانند حسن شریعتمداری ویا ابوالحسن بنی صدر داعیۀ رهبری سیاسی دارند.
از تک نفره های اصلاح طلبی که قیل و قالی دارند میتوان به احمد باطبی اشاره کرد که با دولت آمریکا رایزنی میکند و در ملاقات اخیرش با مایک پنس معاون ریاست جمهوری آمریکا از ضرورت مقابله با آقا زاده ها و خانم زاده های ساکن آمریکا و مسئولین دو ملیتی که در حکومت فعلی شاغل هستند صحبت کرده است.
از پر سر و صدا ترین اصلاح طلبان سابق که جلای وطن کرده و سرگرم فعالیت است ، مسیح علی نژاد است که یک تنه خار چشم جمهوری اسلامی شده است و زنان و دختران ساکن ایران را با کمپین های آزادی های یواشکی، چهارشنبه های سفید و دوربین ما اسلحه ما مخاطب قرار میدهد که با استقبال فراوانی روبر شده است. او نیز دیداری با پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و دیگر مقامات این کشور داشته است.
رضا پهلوی به کرات گفته است که علاقه ای به رهبری و دخالت مستقیم در سیاست ندارد وبارها اعلام کرده است که امروز دغدغه حکومت ندارد و تلویحا میخواهد دیگران نظام را سرنگون کنند و با رای مردم به عنوان پادشاه سمبلیک به ایران برگردد (۷)
مجاهدین خلق با ضربات سهمگینی که در پنجاه سال اخیر خورده اند (۸) کماکان داعیه براندازی نظام را دارند و با گرایش به سمت آمریکا در جلب حمایت این کشور تلاش میکنند ولی تاکنون دولت آمریکا رسما از این گروه حمایت نکرده است.
باقی اپوزیسیون در برونمرز براستی در رویای بازگشت به ایران بسر می برند. آنها در گروه های کوچکِ خود با نامهایی چون حزب، مهستان، انجمن، بنیاد و … خود را سر گرم کرده اند و بنظر نمیرسد نقشی در فردای ایران بازی کنند.
با این تعاریف مشخص میشود که چرا نگارنده از پیشنهاد جعفر پناهی حمایت میکند.
نسرین ستوده از تمامی ویژگی های نماد دوران گذار برخوردار است.
نسرین ستوده حقوقدان و وکیل ایرانی به واسطه فعالیتهایش در زمینه حقوق بشر، حقوق زنان، حقوق کودکان و وکالت فعالان این حوزهها، عضوی شناخته شده در جامعه جهانی حقوق بشر است.
نسرین ستوده به خاطر دفاع از مطالبات مردم و مقاومت در برابر فشارهای ددمنشانه رژیم بر او و خانوده اش محبوب قلوب ایرانیان آگاه است. نامه جانگداز اواز زندان به فرزندش در اول ماه مهر (۹) بیش از سی میلیون خواننده داشته است. این نشان از محبوبیت فراوان این حقوقدان ایرانی در میان مردم دارد. نسرین ستوده از کمپین یک میلیون امضا گرفته تا وکالت دختران خیابان انقلاب همواره در کنار مردم و پا بپای آنان در مبارزات مردمی سهیم بوده است.
نسرین ستوده بنا به تحصیلات و حرفه اش در رشته حقوق، مبارزاتش در دادخواهی برای کوشندگان دستیابی به آزادی، برابری و حقوق اجتماعی مورد پیگرد نظام اسلامی قرار گرفته است، او با مقاومتش در برابر بیعدالتی هائی که از سوی نظام به او و خانواده اش اعمال شده قابلیت های مهمی از خود نشان داده است. این قابلیت ها در کنار انساندوستی و اراده سرشار او و همچنین شناخت و فهم شگرف در امور فرهنگی و سیاسی میهنمان او را در جایگاه نمونه و سرمشقی برای همه ایرانیان قرار میدهد و از او یک نماد مناسب برای این مرحله از جنبش ملی کشورمان میسازد.
چه کسی شایسته تر از برندۀ جایزه حقوق بشر از کمیته بینالمللی حقوق بشر ایتالیا ۲۰۰۸، جایزه آزادی قلم از انجمن آمریکایی قلم پن ۲۰۱۱ ، جایزه آزادی افکار ساخاروف از طرف پارلمان اروپا ۲۰۱۳، جایزه کورت توخولسکی از انجمن قلم سوئد ۲۰۱۸ و ده ها جایزه بین المللی و معتبر دیگر میتواند ناظر تدوین قانون اساسی کشوری باشد که نخستین منشور حقوق بشر را به جهان ارائه کرده است ؟
در آستانه هشت مارس روز جهانی زن هستیم، بیائید با حمایت از پیشنهاد جعفر پناهی نسرین ستوده را به عنوان نماد گذار از جمهوری اسلامی معرفی نموده و رژیم اسلامی را به گشایش در زندانها و آزادی نماد مقاومت و دیگر فرزندان ملت وادار کنیم.
پا نویس ها:
۱- برکسی پوشیده نیست که در جمع مخالفان نظام کارگزاران رژیم هم وجود دارند. رژیم با اپوزیسون سازی توانسته است مانع حرکت ارگانیک و واقعی مخالفان نظاام بشود. بی اینکه بخواهم کسی را متهم کنم برایم دشوار است که باور کنم نسرین ستوده برای دفاع از دختران انقلاب در زندان است ولی ده ها مخالف نظام در داخل کشور نه تنها به نظام و عملکردش حمله میکنند بلکه آزادانه با رسانه های داخل و خارج از کشور گفتگو میکنند و رژیم هم کاری به کارشان ندارد.
۲ – نوشته آمد نیوز
۴ – تارنمای کدیور
۶- تارنمای باشگاه خبرنگاران جوان
۷ – گفتگوی رضا پهلوی با بیژن فرهودی
۹ – تارنمای کمپین حقوق بشر ایران