چگونه می توان حریفان خود را «تنبیه» کرد.
درگیری اوکراین بین تحریم ها و جنگ
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه با به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه جدایی طلب مرتکب تجاوز به یکپارچگی اوکراین شد و چرخه مجازات های غربی علیه روسیه را تسریع کرد. مجازات هایی که از در فهرست سیاه قرارگرفتن رهبران، تا تحریم ها، محدودیت های مالی و… را دربر می گیرد. با آن که این اقدامات به ندرت کارآمد است، ولی واشنگتن و اتحادیه اروپا به صورت فزاینده از آنها استفاده می کنند.
سِت مولتون، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، در دیدار از کی یف در پایان دسامبر ۲۰۲۱ گفت: «اگر پوتین اوکراین را اشغال کند، می خواهم بداند که ۵ دقیقه پس از اشغال حتی نخواهد توانست یک نوشابه گازدار [از غرب] بخرد». در آغاز ژانویه، اعضای حزب او لایحه ای قانونی را به مجلس عرضه کردند که (۱) «مجازات های پیشگیرانه»ای را پیش بینی می کرد. مفهومی که در روابط بین المللی غیرعادی است زیرا به پاسخگویی امری مفروض می پردازد.
در متن این لایحه قانونی آمده است که: «درصورت بالاگرفتن درگیری»، بانک های اصلی روسیه از استفاده از دلار آمریکا و سامانه انتقال مالی «سویفت» (Society for Worldwide Interbank Telecommunication) محروم می شوند. این سامانه ای است که اکثر مبادلات بین بانک ها در سراسر دنیا از طریق آن انجام می شود. به علاوه، روسیه ازنظر فناوری های برتر مورد تحریم قرارمی گیرد و راه اندازی خط لوله گاز «نورد استریم 2» هم متوقف می شود. این تهدیدها برای متوقف کردن آقای ولادیمیر پوتین کافی نبود. از فردای به رسمیت شناختن استقلال جمهوری های جدایی طلب دونباس توسط کرملن، در اردوگاه غرب بارانی از مجازات های جدید باریدن گرفت تا مسکو را وادار به عقب نشینی کند.
بدیهی است که ایالات متحده مخترع استفاده از فشار اقتصادی برای به زانو درآوردن حریف نیست. تاریخ روابط بین المللی پر از این گونه فشارها است. به عنوان نمونه می توان از اِعمال تحریم ناپلئون علیه انگلستان در سال ۱۸۰۶ یا تحریم انجام شده به فرمان آبراهام لینکلن علیه ایالت های جنوبی در جنگ داخلی آمریکا (۱۸۶۵- ۱۸۶۱) نام برد. این اقدامات که مقدمه درگیری بود، عموما پس از شروع آن ادامه می یافت. اما، در آغاز قرن بیستم، وودرو ویلسون، رییس جمهوری آمریکا، که بر قدرت اقتصادی کشور خود وقوف داشت، آن را به شکل نوعی عمل جایگزین جنگ دید.
او در زمان انجام مذاکرات برای توافق ورسای در سال ۱۹۱۹ گفت: «کسی که از این تدبیر اقتصادی، صلح آمیز، آرام و قاطع استفاده کند، نیاز به کاربرد زور نخواهد داشت. این کار چندان وحشتناکی نیست. در بیرون از کشوری که تحریم شده، حتی یک تلفات به بار نمی آورد، اما به آن کشور چنان فشاری وارد می کند که، به نظر من، هیچ ملت مدرنی نمی تواند دربرابر آن مقاومت کند».
در همان دوران، برای شکل متمدنانه دادن به روابط بین المللی، سازمانی دایمی به نام «جامعه ملل» (SDN) ایجاد شد که از قدرت اِعمال تحریم برخوردار بود تا بتواند مانع از آن شود که اختلافات بین کشورها به جنگ منجر شود. تجاوزهای آلمان نازی، ژاپن و ایتالیا این سازمان را در نطفه خفه کرد. در سال ۱۹۴۵، فکر آن باز در «منشور سازمان ملل متحد» بازتاب یافت که بر اصل حل مسالمت آمیز اختلافات بین حکومت ها تأکید می کرد و کاربرد زور را منع می نمود (ماده ۲). این سازمان درصورت مورد تهدید قرار گرفتن صلح یا از بین رفتن آن، نهادی خاص به نام «شورای امنیت» را تعیین کرد که تنها مرجع دارای قدرت برای اِعمال و اجرای تحریم ها به منظور پایان دادن به تلاطم ها بود. به این ترتیب، ماده ۴۱ منشور فهرستی نامحدود از تحریم های ممکن را تهیه کرد: «قطع کلی یا بخشی از روابط اقتصادی و ارتباطی، راه آهن، دریایی، هوایی، پستی، تلگرافی، رادیو الکتریک و دیگر ابزارهای ارتباطات و نیز قطع روابط دیپلوماتیک». در طول زمان این مجموعه گسترش یافت و مجازات های اقتصادی (بازرگانی یا مالی)، نظامی (تحریم تسلیحاتی)، دیپلوماتیک، فرهنگی و ورزشی نیز به آنها افزوده شد. در این امر سازمان ملل در پی آن بود که چهارچوبی برای عملی ایجاد کند که قدرت های بزرگ بیش از دیگران از آن استفاده می کردند.
اما رقابت بین بلوک های شرق و غرب خارج از مقررات سازمان ملل متحد عمل می کرد. از سال ۱۹۵۰، ایالات متحده یک «کمیته همکاری برای کنترل چند جانبه صادرات» ایجاد کرد که سازمانی غیر رسمی بود که محل آن در سفارت آمریکا در پاریس قرار داشت و هدف آن ایجاد مانع در راه صادرات محصولات و فناوری های نظامی و غیرنظامی به کشورهای کمونیست دنیا بود. به خفقان دچار کردن دشمن بخشی از زرادخانه آمریکا علیه کوبا (از سال ۱۹۶۲)، ویتنام (۱۹۹۴- ۱۹۷۵، جز درمورد تحریم تسلیحاتی که تنها در سال ۲۰۱۶ برداشته شد) یا حتی کره شمالی (از سال ۱۹۵۰ ) بوده است. در همان دوران بود که کشورهای عرب صادرکننده نفت جریان آن به اسراییل و متحدان آن را قطع کردند. اِعمال تحریم های چند جانبه از سوی «شورای امنیت» محدود به مواردی مشخص مانند تحریم علیه رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی در سال ۱۹۶۳ (تأیید شده در ۱۹۷۷)، سپس علیه اعلام استقلال یک جانبه سفیدپوستان رودزیای جنوبی (زیمبابوه بعدی) در سال ۱۹۶۵ بود.
ازبین رفتن اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، راه را برای آنچه که «یک دهه تحریم» نامیده شد گشود. دهه ای که در طول آن «شورای امنیت» ۱۳ مورد تحریم محدود کننده را، از جمله تحریم عراق برای اشغال کویت در سال ۱۹۹۰ – که تجاوزی آشکار به حقوق بین المللی بود- و نیز در سال ۱۹۹۳، علیه لیبی معمر قذافی برای شرکت در دو سوء قصد هوایی (برفراز لاکربی در اسکاتلند در سال ۱۹۸۸ و نیجر در سال ۱۹۸۹) بود. این تحریم اثر مورد نظر را به بارآورد: تریپولی در سال ۱۹۹۰ مسئولیت خود را پذیرفت، از ادامه برنامه خود درمورد تولید سلاح های کشتار جمعی در سال ۲۰۰۳ صرفنظر کرد و پذیرفت که در انجام تحقیقات همکاری کند. در آن زمان ایالات متحده نفوذی سلطه گرانه بر شورای امنیت اِعمال کرد. با این حال، از سال ۱۹۹۰، واشنگتن با دور زدن این دستگاه الزام کننده به صورتی مهار گسیخته به اعمال تحریم پرداخت. بین سال های ۱۹۱۸ و ۱۹۹۸، دولت آمریکا در ۱۱۵ مورد اقدام به اِعمال محدودیت در مبادلات خود با کشورهای تحریم شده کرده که ۶۴ مورد آن در سال های دهه ۱۹۹۰ و غالبا به صورت یک جانبه بوده است. در سال ۱۹۹۷، معادل نیمی از جمعیت دنیا تحت تحریم های آمریکا زندگی می کردند (۲).
چهارچوب قضایی غیرشفاف
تحریم بازرگانی، مالی و نظامی تحمیل شده به عراق در ۶ اوت ۱۹۹۰، که خیلی شدید بود، به صورت یک نقطه عطف درآمد. این تحریم که در پایان جنگ اول خلیج [فارس] به مدت ۱۰ سال با مجوز «شورای امنیت» اِعمال شد، اقتصاد عراق را ویران کرد ولی قاچاقچیان با دور زدن تحریم ها از آن سود بردند و موجب کمبود مواد غذایی و دارو شد که بنابر اعلام «بنیاد کودکان سازمان ملل متحد» ۵۰۰ هزار کودک بر اثر آن جان باختند اما خانم مادلن آلبرایت، که در آن زمان سفیر ایالات متحده در سازمان ملل بود گفت: «بهای پرداخت شده ارزش این تلفات را داشته است». آقای دنیز هالیدی، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد و هماهنگ کننده عملیات انسان دوستانه در عراق، در سال ۱۹۹۸ در اعتراض به «نابود کردن کل یک جامعه» استعفا داد. درحالی که تحریم علیه رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی را نلسون ماندلا به عنوان یک شرّ لازم تأیید کرده بود، صداهایی برای انتقاد بلند شد که می گفت مواردی مانند تحریم عراق و به طور کلی تحریم از این نظر که چشم بسته کلیه مردم را هدف قرار می دهد، بدون آن که الزاما رهبران را ناراحت کند، نادرست است. این ایده که مجازات های اقتصادی الزاما کمتر از اعزام نیرو مرگبار است نیز از بین رفت.
این انتقادها موجب پیدایش نوع جدیدی از تحریم ها موسوم به «هدفمند» یا «هوشمند» شد که به خلاف تحریم های کلی و غیرعادلانه یا «کور»، به عنوان نمونه بخشی از انواع محصولات مانند نفت، الماس، چوب، تسلیحات و… را هدف می گرفت و مواد ضروری (غذایی، بهداشتی) را دربر نمی گرفت. به علاوه، «شورای امنیت سازمان ملل متحد» مانند حکومت ها در روابط دوجانبه شان ، سازمان ها یا اشخاص خصوصی ای را به عنوان مسئولان اختلال ها یا جرم های بین المللی معرفی و مشمول تحریم می کرد. در سال ۱۹۹۸، کودتاچیان نظامی سیرالئون، مسئولان «اتحاد ملی برای استقلال کامل آنگولا» (Unita) و نیز نزدیکان آنها دارایی هایشان در خارج مسدود و صدور روادید سفر به برخی از کشورها برایشان ممنوع شد. این اقدام ها که در آغاز جنبه استثنایی داشت، پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ با تعقیب رهبران القاعده و مبارزه علیه تأمین مالی تروریسم حالت کلی یافت. از آنجا که حصول توافق بین اعضای دایمی شورای امنیت درموارد خاص آسان تر است، آفریقا قاره ای است که در این مورد بیشترین سهم را داشته (سودان، کنیا، سومالی، جمهوری دموکراتیک کنگو و غیره) و بیشتر در معرض اقدامات فردی چندجانبه ای که روسای حکومت ها، وزیران، نظامیان، مدیران دستگاه های امنیتی، پلیس ها، سرکردگان جنگ و قاچاقچیان هدف بوده اند، قرارداشته است.
چهارچوب قضایی غیرشفاف است: افراد بدون محاکمه و امکان واقعی اعتراض کردن مجازات می شوند (۳). نزدیکان یا خانواده شان هم می توانند در فهرست تحریم قرار گیرند. موارد ناگواری از تشابه اسمی افراد را گرفتار دردسرهایی درازمدت می کند. به علاوه، ضرورت تضمین های قضایی دیوان عدالت اتحادیه اروپا را، که یکی از مراجع معدود قضایی است، تبدیل به مرجع دادخواهی کرده است (۴). خودسری حکمفرما است، مانند زمانی که واشنگتن و بروکسل ثروتمندان روسی را برای الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ تحریم کردند، در حالی که آنها در این کار هیچ نقشی نداشتند.
تحول دیگر درمورد تنوع تحریم ها: قدرت یافتن استدلال های مبتنی بر تجاوز به حقوق بشر و تشخیص غیردموکراتیک بودن برخی از رژیم ها است. در حالی که در سال های پایانی دهه ۱۹۶۰ دغدغه های حقوق بشری توجیه گر کمتر از ۲۰ درصد از انواع تحریم ها در دنیا بود، اکنون میزان آن به بیش از ۴۲ درصد رسیده است (۵). «شورای امنیت» که مأموریتش بیش از هرچیز حفظ صلح و امنیت بین المللی است، به ندرت فقط براساس این مبانی دخالت می کند. به عنوان نمونه، در ۱۷ مه ۱۹۹۴ تحریم فروش سلاح به روآندا به این دلیل توجیه شد که «وضعیت» («کشتار»، «خشونت های قومی» و «پناهندگانی») «تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه» ایجاد کرده است. در سال ۲۰۱۱، در لیبی خطرات سرکوب مردم غیرنظامی توجیهی برای تحریم ارسال سلاح و تجویز دخالت نظامی بین المللی ای شد که برسر آن بحث و جدل درگرفت (۶).
اما در درجه اول این ایالات متحده و کشورهای عضو اتحادیه اروپا هستند که موضوع اِعمال تحریم ها را تعیین می کنند. ایالات متحده این کار را در سال ۱۹۷۴ با تصویب اصلاحیه «قانون تجارت جکسون وانیک» آغاز کرد که اعطای اعتبار و واجد شرایط بودن اتحاد شوروی را موکول به آزادسازی سیاست مهاجرتی آن کرد. برای نخستین بار«ارتباطی بین (…) حقوق بشر و بازرگانی برقرار شد که ماهیت آن ایجاد ارتباط بین سیاست خارجی و سیاست داخلی بود (۷)». واشنگتن روابط اقتصادی خود با روسیه را تنها در سال ۲۰۱۲، به مناسبت تصویب قانون «مگنیتسکی» (Magnitsky) عادی کرد. کنگره این قانون را مشروط بر آن پذیرفت که راه برای مسئول شناختن شهروندان روس در تجاوز به حقوق بشر گشوده شود، بدون آن که از روسیه به عنوان یک «حکومت» نام برده شود. این قانون که در سال ۲۰۱۷ در دوره ریاست جمهوری آقای دونالد ترامپ تصویب و در دوره جانشین او، آقای جو بایدن تداوم یافت، این امکان را به بقیه دنیا و موارد فساد نیز تعمیم می دهد. اکنون فهرست افراد و واحدهای مورد هدف ایالات متحده شامل ۱۶۲۳ صفحه و نزدیک به ۳۷ هزار مورد است.
از زمان تصویب توافق نامه «ماستریخت» (Maastricht) در سال ۱۹۹۲ و «لیسبون» (Lisbonne) در سال ۲۰۰۷، که سیاست امنیت مشترک اروپا (PESC) اجرایی شد، اتحادیه اروپا پس از ایالات متحده دومین تحریم کننده دنیا است. به این وسیله است که این اتحادیه می خواهد «حقوق بشر، دموکراسی، حکومت قانون و حسن اداره کشورها محترم شمرده شود (۸)». اتحادیه اروپا نیز مانند ایالات متحده مجهز به ابزاری جدید برای تحریم افرادی است که به حقوق بشر تجاوز می کنند که مشابه قانون «مگنیتسکی» آمریکا است. در ۲۲ مارس ۲۰۲۱، شورای اروپا اقدامات محدود کننده نسبت به ۲۸ فرد و ۴ سازمان روسی، چینی، کره شمالی، لیبیایی، اریتره ای و جنوب سودانی را تصویب کرد.
با نوعی حماقت ساده لوحانه، اتحادیه اروپا بدین تریب مانند ایالات متحده برای خود نقش مربی اخلاق قایل می شود که این امر بدون تناقض و تضاد نیست زیرا با آن که غربی ها با بی نظمی و شدت و ضعف هایی متفاوت عربستان سعودی را به خاطر قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار (۲۰۱۸) تحریم کردند، ولی اسراییل همچنان، به رغم قطعنامه ۲۰۱۶ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از میدان غضب ایشان گریخته است. این قطعنامه برای نخستین بار اشغال سرزمین های فلسطینی، از جمله بیت المقدس شرقی پس از سال ۱۹۶۷ را محکوم نموده است. بحث های کنونی در اتحادیه اروپا درمورد این که دربرابر روسیه چه موضعی باید درپیش گرفته شود، تبدیل به موضع گیری های اخلاقی شده است. به نظر می آید که خانم اورسولا فون در لین، رییس کمیسیون اروپا می خواهداز موضع آمریکا حمایت کند: «برپایه سابقه و تجربه، نورد استریم 2 نمی تواند از دایره تحریم های [پیشگیرانه] بیرون بماند» و می افزاید: «ما می خواهیم برای فردا دنیایی دموکراتیک بسازیم که در آن شرکایی داشته باشیم که در این ایده ها با ما اشتراک نظر داشته باشند». رییس دستگاه اجرایی اروپا از میان کشورهایی که می توانندجایگزین روسیه در تأمین سوخت اروپا شوند، از شیخ نشین نفتی «قطر» نام می برد که یک یکتاتور متحد رژیم خیلی مستبد ترکیه و کشوری تحت حمایت ارتش مصر است.
برحسب منافع زمان
لازمه داشتن نقش مربی اخلاق این است که طرف خود بی عیب و نقص باشد. به عنوان نمونه، می توان ارزیابی کرد که ژولیان آسانژ، هشدار دهنده ای که مورد تعقیب ایالات متحده قرار گرفته و در لندن زندانی است، نامزدی مناسب برای پناه جویی سیاسی باشد، در حالی که هیچ یک از کشورهای عضو اتحادیه اروپا حاضر نیست به او پناهندگی دهد. توافق نامه مصوب سال ۱۹۵۱ درمورد مهاجران توسط ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا محترم شمرده نمی شود. به علاوه، سازمان عفو بین الملل ازاین نگران است که در حاشیه ریاست دوره ای فرانسه بر اتحادیه اروپا تجاوزاتی به آزادی های عمومی صورت گیرد (۹). آیا اتحادیه اروپا که به طور مزمن دچار «نقصان دموکراتیک» است، می تواند به دیگران درس بدهد ؟ سرانجام این که ایالات متحده از میان ۱۸ توافق نامه بین المللی درباره حقوق بشر، تنها ۵ توافق را امضاء کرده است.
با آن که غربی ها با همه دیکتاتورها رفتار یکسان ندارند، واشنگتن نظام تحریم های خود را برمبنای منافع ژئوپولیتیکی زمان تنظیم می کند. به این ترتیب است که هند همکاری نظامی با روسیه را با امضای یک رشته قراردادها در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ عمیق تر کرده است. مبلغ این قراردادها ۱۳.5 میلیارد دلار است ولی واشنگتن لزومی نمی بیند که «قانون مبارزه علیه حریفان آمریکا» (CAATSA) که در سال ۲۰۱۷ تصویب شده را درمورد هند اجرا نماید که بطور مستقیم یا غیر مستقیم از بخش دفاعی روسیه حمایت می کند. باید گفت که ایالات متحده با این امید با هند کنار می آید که بتواند آن را در اتحاد ضد چین جذب کند. خزانه داری آمریکا درمورد موسسات اروپایی گذشت و اغماض کمتری نشان داده و در سال ۲۰۱۹، ۲۸ موسسه اروپایی را به مبلغ ۱.288 میلیارد لار جریمه کرده است. بانک انگلیسی «استاندارد چارترد» عمدتا به خاطر نقض تحریم های ایران ۶۵۷ میلیون دلار جریمه پرداخته و بانک ایتالیایی «اونی کردیت» هم به دلیل هایی مشابه ۶۱۱ میلیون دلار جریمه شده است.
این تحریم ها که واشنگتن به شکلی زمخت آنها را برای دفاع از منافع خود اِعمال می کند را اروپایی ها نیز به شکلی دیگر، بیشتر داخلی تا بین المللی، به کار می برند. درواقع، «تحریم ها تنها ابزار الزام آور اِعمال سیاست خارجی در اختیار اتحادیه اروپا است (۱۰)» و وزنی نمادین دارد که به اتحادیه اروپا امکان می دهد در صحنه بین المللی متحد باقی مانده و نوعی موجودیت دارای محتوای اخلاقی نیرومند را نشان دهد. کشورهای اتحادیه اروپا با قرار گرفتن در کنار واشنگتن در درگیری داخلی بین رییس جمهوری ونزوئلا، نیکولاس مادورو و رقیب او خوآن گوآیدو که خود را پیروز انتخابات خوانده بود، به طور یک صدا از «از دست رفتن یک فرصت برای دموکراسی» ابراز تأسف کردند و دولت ونزوئلا را درخور اِعمال محدودیت دانستند. (۱۱). درورای تومارهای مبتنی بر اصولی که امضاء شد، اتحادیه اروپا درمورد موضوعات اساسی امنیت و صلح دستخوش تفرقه شد. حکومت های بالت و لهستان به دلیل های ژئوپولیتیک و تاریخی به ترغیب رودررویی سیاسی با روسیه پرداختند درحالی که آلمان، که عمل گراتر است، به فکر تأمین گاز خود بود.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۵ سپتامبر ۱۹۹۷، خطاب به شورای امنیت یادآوری کرد که تحریم آخرین گزینه و برای زمانی است که همه کار های دیگر با شکست روبرو شده باشد. خانم کلیر دالی، نماینده ایرلندی پارلمان اروپا می گفت: «اقدامات الزام آور یک جانبه اتحادیه اروپا به دیپلوماسی آسیب می زند (…)، این سلاحی در خدمت حفظ برتری است که در شرایط چند قطبی شدن دنیا دیگر مفهومی ندارد (۱۲)».
نظام مند کردن تحریم ها گاه موجب ایجاد اثراتی خلاف آنچه که مورد نظر بوده می شود. به ویژه، تشدید حمایت مردم از رژیم تحت تحریم که نمونه آن در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ در مالی رخ داد. همچنین، تحریم می تواند حکومت های تحت تحریم را به کسب سود از آن وادارد. رفتار مسکو نمونه ای از این امر است. این کشور با داشتن تجربه تحریم شدن، تصمیم گرفت خود را با آن تطبیق داده و حتی از آن بهره جویی کند. در پاسخ به تحریم های ناشی از تجاوز به اوکراین، مسکو نیز تحریمی درمورد واردات محصولات کشاورزی از اتحادیه اروپا، آمریکای شمالی، استرالیا و نووژ اِعمال کرد. اثر حمایتی این اقدام موجب بالارفتن تولید ملی شد. در سال ۲۰۲۰ فروش مواد کشاورزی- غذایی به خارج به سطح بی سابقه ۳۰ میلیارد دلار رسید که بیشتر از رقم فروش گاز طبیعی بود و روسیه را به یک صادر کننده محصولات کشاورزی تبدیل کرد که این نخستین بار پس از اشتراکی کردن کشاورزی در اتحاد شوروی بود.
تشدید تناسب نیروها
در عرصه مالی، روسیه می کوشد از وابستگی خود به دلار و نظام مالی تحت سلطه ایالات متحده بکاهد. بانک مرکزی آن دست به ذخیره سازی قابل ملاحظه دلار (معادل یک سوم تولید ناخالص داخلی PIB) زده است. انجام این کار برای این است که دربرابر هرگونه حمله علیه پول خود در امان بماند. از سال ۲۰۱۸، روسیه در حد گسترده از میزان اوراق قرضه خزانه داری آمریکای خود کاسته و در این زمینه در میان کشورهای نوظهور جایگاه نخست را دارد و بخشی از آنها را با اوراق قرضه چین مبادله کرده که روسیه خریدار خارجی اصلی آن است.
به همین روال، روسیه می کوشد نظام بانکی خود را دربرابر بی ثباتی آمده از «غرب» محافظت کند. مسکو از سال ۲۰۱۵ نظام مبادلات مالی خود (SPFS) را ساخته و یک کارت بانکی به نام «میر» هم به جریان انداخته که امکان می دهد در صورتی که غربی ها روسیه را از استفاده از «سویفت» محروم کنند، انجام معاملات بانکی در داخل کشور را تأمین نماید. در سال ۲۰۲۱، حدود ۸۷ درصد از مردم کارت «میر» را داشتند اما با این حال تنها در یک چهارم معاملات از آن استفاده می شد، زیرا طبقات متوسط همچنان کارت اعتباری خارجی را ترجیح می دهند چون در خارج از کشور قابل استفاده است (۱۴).
مسکو پس از سقوط اتحاد شوروی توانسته دربرابر رگبار تحریم ها توسط «جامعه بین المللی» یعنی سازمان ملل متحد روی حمایت چین حساب کند. آقای دیمیتری پولیانسکی، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، در یک بحث در شورای امنیت در ۶ فوریه ۲۰۲۲ گفت: «تنها تحریم های شورای امنیت قانونی» و «ابزاری مهم برای نشان دادن واکنش دربرابر تهدیدهای دنیا است». سفیر چین، آقای ژانگ جون هم با همین مضمون اعلام کرد که: «تحریم های یک جانبه الزام آور (…) تنها تناسب نیروها را بدتر می کند» و کشورهای تحریم کننده به آنها مانند «مواد مخدر» معتاد می شوند. او از این کشورها خواست که «فورا از اِعمال تحریم ها منصرف شوند». مسکو هم مانند پکن مسئله عدم مداخله در امور داخلی (ماده ۲ منشور سازمان ملل) را مطرح می کند. در این مورد چین با خودداری از به رسمیت شناختن الحاق کریمه هماهنگی رفتاری نشان داده است.
با این حال، مسکو و پکن اصل تحریم را رد نمی کنند. از سال ۱۹۷۱، چین براین مبنا روابط بازرگانی خود با کشورهایی که تایوان را به رسمیت می شناسند محدود کرده است. روسیه هم به نوبه خود در سال ۲۰۱۵ پروازهای دربست (چارتر) به مقصد ترکیه را لغو، برای سفر به روسیه کسب روادید را الزامی و تحریم بر واردات میوه و سبزیجات را اِعمال کرد. این کارها پس از آن انجام شد که یک هواپیمای روسی توسط ارتش ترکیه در مرز سوریه ساقط شد. روسیه و چین بخصوص ترجیح می دهند عملکرد غیرمستقیم داشته باشند تا این که آشکارا دست به اقدامات یک جانبه بزنند. همچنین، مسکو به عنوان یک اقدام ضد تحریمی واردات گوشت خوک از اروپا را، رسما به عنوان ابتلا به طاعون خوکی آفریقایی ممنوع کرد. چین هم دست به همین اقدام زد و درپی «گشایش یک دفتر نمایندگی» توسط لیتوانی در تایوان ، ونه فقط در تایپه ، پایتخت ، بلکه در ویلینوس، این کشور ، را از فهرست تعرفه های گمرکی خود حذف کرد. ازاین رسمی تر، هنگامی که پایتخت استرالیا خواستار تحقیق درمورد منشأ کووید-19 شد، فهرستی شامل ۱۴ موضوع را انتشار داد. در این فاصله پارچه، شراب و ذغال سنگ استرالیا نتوانست از مرز چین عبور کند.
به رغم انجام این کارها، روسیه و چین تنها عامل ۳ درصد از رویدادهای (تصویب، محدودیت و به درازا کشیدن تصمیم های قضایی) مربوط به تحریم ها در سال ۲۰۲۰ بوده اند که با ۵۳ درصد ایالات متحده فاصله بسیار دارد(۱۵). خودداری آنها یک دلیل اقتصادی نیز دارد: نه پکن و نه مسکو سلاح دلار را در اختیار ندارند. تهدید ممنوعیت استفاده از آن به ایالات متحده امکان می دهد که تحریم های خود را بر سراسر جهان تحمیل کند. این قدرتی خارق العاده است که دو کشور روسیه و چین می کوشند دربرابر آن مقاومت کنند. به این ترتیب، پرداخت های بازرگانی دوجانبه آنها به دلار آمریکا در سال ۲۰۲۰ به ۴۶ درصد کاهش یافته درصورتی که در سال ۲۰۱۵ حدود ۹۰ درصد بوده است. ۲۳ بانک روسی به نظام مبادلات مالی چین (CIPS) پیوسته اند درحالی که فقط یک بانک چینی به نظام SPFS روسی وصل شده است. CIPS که گردش کاری ناچیزی در حد ۰.3 درصد «سویفت» دارد، در حال حاضر تنها یک برنامه کمکی است و رقیبی جدی برای همتای غربی خود به شمار نمی رود.
در قیاس با چین و روسیه به نظر می رسد که اروپا تن به قضا و قدر داده است. اتحادیه اروپا بدون آن که واکنشی واقعی نشان دهد، در سال ۲۰۱۸ تن به خروج ایالات متحده از توافق هسته ای با ایران «برجام» داد. به رغم خواست اروپایی ها، بروکسل به سرعت بانک های ایرانی را، از بیم تحریم های جانبی آمریکا از استفاده از «سویفت» محروم کرد. کمیسیون اروپایی کوشش بسیاری کرد تا «دستگاهی خاص» برای تأمین تداوم مبادلات بازرگانی با ایران به وجود آورد اما نخستین معامله آن در ماه مارس ۲۰۲۰، با آن که درمورد مواد پزشکی و دارای مجوز از سوی آمریکا بود، نتوانست انجام گیرد. از این ساز و کار از جنبه نظری می توانست برای واردات نفت استفاده شود اما این کار منحصرا در مواردی که آمریکا موافقت می کرد انجام می شد. به هرصورت، هیچ موسسه اروپایی خواهان خرید نفت ایران نشد چون شرکت های بیمه از تضمین محموله خوداری می کردند و شرکت های کشتیرانی معدودی حاضر به حمل آن بودند.
نوعی واقع گرایی
روسیه با به رسمیت شناختن استقلال خود خوانده جمهوری های دونباس، که تجاوز به یکپارچگی و حاکمیت اوکراین است، شکست سیاست تحریم های غربی اعمال شده در ۸ سال گذشته را نشان داده است. این تحریم ها موجب یک رشته اقدامات جدید تلافی جویانه می شود که هیچ گاه – با آن که درمورد حکومت هایی کم قدرت و منزوی تر از روسیه اِعمال شده- موفقیتی دربر نداشته است. در نتیجه، احتمال این که این بار به هدف برسد بسیار کم است.
دو ماه پیش از این به رسمیت شناختن، سفیر پیشین فرانسه، ژرار آرو، در یک توییت در ۱۵ دسامبر ۲۰۲۱ از نوعی واقع بینی دفاع و یادآوری می کرد که: «حتی دیکتاتورها هم دغدغه های ژئوپولیتیکی مشروعی دارند». کوشش های مسکو برای گفتگو به دیوار برخورد کرد. آیا این کوشش ها خیلی دیرهنگام بود ؟ روسیه که هیچ گاه به رسمیت شناخته شدن استقلال کوزوو توسط غرب را هضم نکرده بود، همواره از بهم خوردن توافق های بزرگ کنترل تسلیحات در اروپا، که میراث جنگ سرد بود، احساس ناراحتی می کرد (۱۶). بحرانی که ایجاد شد، درخور یادآوری خطر سهل انگاری زیاد درباره موضوع های مربوط به امنیت جمعی است.
سیاست بین المللی بیش از پیش به زنجیره ای از قرارگرفتن دربرابرعمل های انجام شده، اعم از غربی یا روسی، شباهت دارد. اخطارهایی که با اقدامات تلافی جویانه پاسخ می گیرد، نشانگر ناکارآمدی آن سیاست و همه خطرهای آن است. اکنون مجموعه ای از اقدامات یک جانبه، این تهدید را دربر دارد که جنگی در اروپا آغاز شود.
۱- « Defending Ukraine Sovereignty Act of 2022 », Sénat des États-Unis, Washington, DC, 12 janvier 2022.
۲- David Broder, « Give presidents a break on automatic sanctions », International Herald Tribune, Neuilly-sur-Seine, 24 juin 1998.
۳- Cf. les actes de la table ronde « Les sanctions ciblées au carrefour des droits international et européen » (PDF), université Pierre-Mendès-France, Grenoble, 10 mai 2011.
۴- Arrêt de la Cour de justice des communautés européennes (CJCE) n° C-415/05, « Yassin Abdullah Kadi, Al Barakaat International Foundation contre Conseil de l’Union européenne et Commission des Communautés européennes », 3 septembre 2008.
۵- Gabriel Felbermayr et al., « The global sanctions data base », European Economic Review, vol.129, Amsterdam, octobre 2020.
۶- مقاله « منشا و سیر تحولات در حق دخالت بشردوستانه »، لوموند دیپلماتیک مه ۲۰۱۱ https://ir.mondediplo.com/2011/05/article1689.html
۷- Peretz Pauline, « Un tournant humanitaire de la politique étrangère américaine ? Carter et l’émigration des Juifs d’Union soviétique », Revue d’histoire moderne et contemporaine, vol. 3, n° 54, Paris, 2007.
۸- Lignes directrices, communication du Conseil européen du 7 juin 2004.
۹- « Recommandations d’Amnesty International à la présidence française du Conseil de l’Union européenne », 2 février 2022.
۱۰- Ramona Bloj, « Les sanctions, instrument privilégié de la politique étrangère européenne » (PDF), Questions d’Europe n° 598, Fondation Robert-Schumann, Strasbourg, 31 mai 2021.
۱۱- مقاله « اپوزیسیون در ونزوئلا به کجا می رود ؟ »، لوموند دیپلماتیک، مارس ۲۰۱۹ https://ir.mondediplo.com/2019/03/article3118.html
۱۲- L’Humanité, Saint-Denis, 10 juin 2021.
۱۳- David Teurtrie, Russie : le retour de la puissance, Armand Colin, Malakoff, 2021.
۱۴- Ibid
۱۵- Ivan Timofeev, « Sanctions against Russia. A look into 2021 », rapport n° 65, Russian International Affairs Council, Moscou, 2021.
۱۶- مقاله « چراپی بحران اوکراین»، لوموند دیپلماتیک ، فوریه ۲۰۲۲ https://ir.mondediplo.com/2022/02/article3955.html
Anne-Cécile ROBERT
HELENE RICHARD